Prima dată întreabă: consimțământul e mişto, violul şi violenţa nu!

Conset (1)

Azi vorbim despre bărbaţi şi despre semnificaţie negaţiei „NU”. Şi nu voi vorbi exclusiv despre cazurile de viol, multe de altfel – atât în Vaslui (ce deţine medalia de aur la acest sport), cât şi în restul ţării – ci despre ce înseamnă un NU pe care, la un moment dat în viaţa ta de bărbat, o femeie ţi-l va oferi.

Suntem în secolul XXI, deseori avem impresia că ne-am emancipat, că locul femeii nu mai este neapărat la cratiţă, ea fiind capabilă să muncească cot la cot cu noi, ăștialalți posesori de testosteron. Unii dintre noi am înţeles rolul femeii în societate, dincolo de a procrea, găti, spăla sau mai ştiu eu ce alte întrebuinţări – femeia nu este un obiect (electro)casnic şi nici vreo servitoate umilă. În primul rând este sora, mama, iubita ori mama copiilor noştri, iar butoiul de testosteron trebuie să fi fost educat în direcţia asta – pe-o parte şi mă-sa, şi tacsu’ aveau un rol important în educarea lui.

În prezent, mediul rural, nu că nu ar avea şi mediul ăsta rolul lui bine definit, reprezintă aproximativ 60% (30% rural, 30% zone intermediare – tot mediu rural e şi ăsta). Tot aici, educaţia este undeva pe poziţie codaşă în clasamentul intereselor populaţiei locale – surprinzător ori ba?  Aici, de cele mai multe ori şi fără a generaliza, este încă aplicabilă legea junglei, unde cel mai puternic are şi, implicit, supravieţuieşte. Tot aici, de cele mai multe ori, femeia este şi aragaz, şi maşină de spălat, şi educatoare, şi grădinar. Şi dacă ceva nu merge bine, poate deveni şi vinovată. Iar el are doar profesii liberale – băutor de alcool, veşnic nemulţumit, educator de femei, etc.. Ceea ce clar, se opune emancipării.

Dar totuşi, aici bărbaţii înţeleg şi acceptă mai greu un NU. Uneori, răspunsul lui la NU este „ia de aici să ţii minte!”. Dar poate că cei trecuţi de o vârstă nu pot înţelege schimbarea de mentalitate din societate. Poate că au un alibi, slab şi uşor demontabil. Însă, există tineri care s-au născut sub umbrela unei gândiri relativ moderne, însă unii refuză, de dragul rolului de Gică Contra sau pentru că taţii lor i-au educat în spiritul junglei. În tot timpul ăsta, mamele lor, după o repriză de body contact, se întorceau tăcute la treaba lor. Apoi, după ce mai cresc, încep să relaţioneze, atât între ei, cât şi cu fetele şi femeile. Relaţia lor cu sexul feminin pare că este inclusă în cercul vicios de neînţelegere a refuzului, iar în cazul în care avansurile se transformă în violuri, femeia este de vină pentru că – şi urmează o serie de motive irefutabile în mintea lor – se îmbracă sumar (adică nu avea cizme şi broboadă) şi evident că a cerut-o cumva (nonverbal, probabil) sau pentru că pur şi simplu voiau ei să se mai elibereze de stresul muncii la câmp.

ro5KF4zmXQfB-300x212

Un bărbat adevărat ştie că NU chiar înseamnă NU. Ştie că nu poate avea o femeie apelând la forţă brută, că palma nu este cel mai convingător mod, că violul nu este nici dragoste, nici sex şi nici sex surpriză (sau alte denumiri penibile), ci este unul dintre cele mai rele lucruri ce i se pot întâmpla unei femei. Un astfel de bărbat ştie că o femeie trebuie cucerită, iar pentru asta este necesar să apeleze la mult mai multe chestii – şarm, umor, inteligenţă, empatie. 

Un bărbat întreg la cap înţelege rolul lui de protector al femeii, fie ea soră, mamă, iubită, soţie sau chiar şi colegă de muncă – dar asta nu înseamnă că va prelua rolul lui Superman pentru că riscă să dea cu fundul de pământ. O va proteja de răul pe care îl poate face el, în principal de cel fizic, pentru că pe cel sentimental nu îl poţi anticipa. Iar în cazul în care dai chix cu partea sentimentală, vei fi măgar, nenorocit, nesimţit, dar niciodată violator.

2 thoughts on “Prima dată întreabă: consimțământul e mişto, violul şi violenţa nu!

 1. Pingback: Prima dată întreabă: consimțământul e mişto, violul şi violenţa nu! • NU Înseamnă NU! NU Înseamnă NU!

 2. Bună!

  Îți mulțumim pentru participarea în faza inițială a campaniei ”NU înseamnă NU”!
  Articolul tău a însemnat mult pentru noi, dar suntem siguri că a făcut diferența pentru cel puțin o persoană care avea nevoie de încurajare!

  Suntem gata să facem următorul pas în campania noastră, și avem nevoie de ajutorul tău:

  Vrem să construim o comunitate online, pentru ajutorul și susținerea victimelor violenței sexuale. Vrem să alcătuim acolo grupuri de suport private, unde victimele să poată să fie ascultate și susținute.

  Dacă ne ajuți, acesta este doar primul pas, pentru că din această comunitate și prin ajutorul articolelor tale, vom reuși să ajungem la acele persoane care sunt gata să se întâlnească cu noi față în față, și să ne povestească experiența lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi în București.

  În acest scop am pregătit o serie de teme de interes pentru public și victime, cu informații concrete despre care poți scrie. Scopul ar fi să le spunem tuturor că existăm, și încercăm să facem o schimbare.

  Pentru mai multe detalii, avem nevoie să continuăm să comunicăm cu tine, așa că te-am ruga să te înscrii în lista noastră de e-mailuri, pe care o găsești aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/.

  Te rugăm să ne susții în continuare, și îți mulțumim pentru tot, pe această cale!

  Echipa NU înseamnă NU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s